Wat ik over mezelf kan vertellen?

Wat wil je weten? Ik leef samen met man, kind, hond en onze katten. Mijn gezin, familie, dieren en vrienden zijn voor mij het belangrijkst in mijn leven. Naast Holistisch paardrij-instructrice ben ik ook gediplomeerd lifecoach en natuurgeneeskundig therapeut.

Het zal je niet verbazen dat ik van dieren houd. En dat ik echt geniet om mensen met hun paarden te helpen. 

Onderaan deze pagina beantwoord ik een aantal vragen waarvan ik denk dat ze een goed beeld geven van wie ik ben en waar ik voor sta 🙂

Wil je meer weten, stuur me dan gerust een berichtje!

In balans op je paard

Ik ben geïnspireerd door een speciaal paard dat 30 jaar geleden op mijn pad kwam.

Niets is gelopen zoals ik van te voren had kunnen bedenken. Maar eigenlijk is alles veel mooier geworden dan ik had durven dromen. 

Mijn grote leerschool begon toen Jipi op mijn pad kwam. Ik leerde wat echt belangrijk is voor mij, wat ik moeilijk vind en hoe ik daarmee kan omgaan. 

Ik had nooit kunnen bedenken dat ik het pad zou kiezen van zelfontwikkeling, bewustwording en alles wat met energie te maken heeft. Deze interesses zijn gegroeid door de omgang met mijn paard.

De over-over-overbezorgdheid die mij ‘ziek’  maakte wanneer Jipi ziek was heeft mij eigenlijk gebracht waar ik nu ben. Stapje voor stapje is mij duidelijk geworden hoe ik hem belemmerde in het beter worden. En hoewel alles een proces is en je volgens mij nooit bent uitgeleerd, ben ik blij en dankbaar dat ik deze inzichten nu heb. Ze helpen me niet alleen met mijn paard maar in alle aspecten van mijn leven 🙂

Mensen met respect behandelen en met respect behandeld worden, dat vind ik belangrijk!

Als iemand mij of iemand anders respectloos behandelt, dan verlies ik het respect voor de persoon die dat doet. En dat geeft mij een rotgevoel, want dat wil ik niet.

Als kind al vond ik het belangrijk dat iedereen om mij heen met respect werd behandeld. Mijn haren gingen overeind staan wanneer ik het gevoel kreeg dat iemand onrecht werd aangedaan. En dat heb ik nog steeds, ook met dieren. 

Respectvol met elkaar omgaan is voor mij iets wat diep van binnen zit. Iedereen is voor mij gelijk. Niemand is meer en niemand is minder.

Ik zal niet beweren dat ik nooit onterecht boos ben, zeker wel. Ik denk dat iedereen dat wel eens is. Hoe je daar dan mee omgaat, daar draait het volgens mij om. Mijn vriend zegt altijd ‘boos zijn mag, maar je moet nooit boos blijven’. Ik kan veel langer mokken of boos zijn dan hij. Maar boos blijven, doe ik gelukkig nooit 🙂

Naast respectvol zijn vind ik het belangrijk oprecht, eerlijk en echt te zijn. Ik vind het fijn als anderen dit naar mij ook zijn.

Mijn inspiratie haal ik uit de obstakels die ik heb overwonnen met Jipi en de worstelingen die ik in mijn leven, mede dankzij hem, heb weten te overwinnen. Ik was 13 toen ik de verantwoording kreeg over een jonge hengst. Toen wist ik nog niet dat dit het begin was van een dankbaar mooie leerschool. Veel goedbedoelde (en vaak ongevraagde) adviezen hebben mij onzeker gemaakt. Jipi was de gene die mij steeds weer deed beseffen dat ik naar mezelf moest luisteren.

Verder komt mijn inspiratie vanuit de verschillende opleidingen die ik heb gevolgd. Deze hebben mij steeds een stapje verder gebracht in de wereld van het paard, bewustwording, zelfontwikkeling, gezondheid en energie. 

Ik weet dat iedereen zo zijn eigen worstelingen heeft. En ik vind het super interessant om te zien hoe dingen als een puzzelstukje op zijn plek vallen. 

Iets leren is makkelijker wanneer je begrijpt waarom je iets moet doen en weet hoe je iets kunt veranderen. Op die manier ben je veel sneller bewust en is de motivatie om ergens aan te werken veel groter. Het moment dat het kwartje valt – je bewust bent – is een gevoel van opluchting. 

Alles stapje voor stapje uitleggen is dus wat ik een van de belangrijkste dingen vind. Ik had ooit een lerares Engels op de middelbare school die de simpelste dingen stapje voor stapje bleef uitleggen totdat iedereen het begreep. Zij was nooit ongeduldig en werd nooit boos als iemand toch nog iets niet begreep. Ik had altijd bewondering voor haar en het mooie vond ik dat iedereen bij ons in de klas respect voor haar had. Dat was bij andere leraren nog wel eens anders.

Opluchting is letterlijk het loslaten van spanning.

Voor een paard is dat niet anders. Als je paard begrijpt wat er van hem wordt gevraagd en ook begrijpt waarom het fijn is juist dat te doen. Dan zal hij snel en makkelijk leren. Hij zal het zelfs leuk vinden en graag met je willen samenwerken. 

In mijn geval leg ik jou graag uit hoe je jouw paard kunt uitleggen wat je van hem verwacht. Kleine stapjes maken dat het te behappen is en je steeds een succes(je) zal behalen. Na succes volgt een beloning en dat is voor jullie beide weer de motivator om het volgende stapje tot een succes te brengen.

Mensen bewust maken is een grotere uitdaging dan een paard bewust te maken. Dit is de reden dat ik de opleiding tot lifecoach ben gaan volgen. Bepaalde overtuigingen kunnen je echt belemmeren. Door coachingtechnieken te combineren in mijn lessen ontstaat er meer duidelijkheid over onbewuste patronen (gewoontes) die leiden tot bepaalde reacties van je paard.

Deze duidelijkheid is voor mij een must als je wilt leren iets vanuit ontspanning te doen (dat wat wij allemaal van ons paard verlangen…). 

Daarnaast heb ik geleerd dat alles energie is. Je lichaam, je gedachten, je emoties en zo ook de interactie die jij met je paard hebt. Energie weliswaar in verschillende vormen maar deze gaan vloeiend in elkaar over.  
Het is dan ook niet vreemd dat wanneer jij iets bij jezelf verandert er ook iets bij je paard verandert en vice versa.
Energie beïnvloed alles. Dit geldt voor training, gezondheid, gelukkig zijn (jullie emotionele staat van zijn). En dit alles hangt dan ook niet voor niets met elkaar samen.

Omdat ik hier gaandeweg over leerde ben ik het traject tot Natuurgeneeskundig Therapeut ingegaan. Om jou en je paard op al deze fronten te kunnen begeleiden.
Het leuke vind ik dat het de cirkel rond maakt voor mij. Ik begon met een holistische opleiding (holistisch betekent dat het geheel meer is dan de som van de onderdelen,  1+1 = 3.) Voor mij is het de energie die het totaalplaatje compleet maakt.

Ik ben vast en zeker niet de enige die met mensen en paarden werkt aan een liefdevolle samenwerking. Coaching met paarden is ook erg hot op het moment. Wat heel begrijpelijk is, want paarden geven zonder ‘dubbele agenda’ de mooiste inzichten. En dat doet ook jouw eigen paard! 

Wat mij opvalt is dat er veel trainers zijn die zich richten op een bepaalde methode. Ik ben geen aanhanger van een bepaalde methode of ‘goeroe’. Ik richt me op jou, op jouw gevoel, jouw kracht en jouw manier van trainen.

Ik heb verschillende methoden geleerd en natuurlijk heb ik mijn voorkeuren, en dat zijn mijn voorkeuren. Laten wij op zoek gaan naar die van jou.

Als ik naar een les kijk waar een instructeur (op afstand) op de knopjes drukt voor de ruiter, dan weet ik dat ik toch iets anders doe. Mijn uitgangspunt is altijd om jou zelf te laten ervaren, onderzoeken en voelen. Ik zeg niet dat je niets hebt aan een instructeur die jou precies op de juiste momenten ‘op de knopjes laat drukken’, het is heel belangrijk om het juiste moment te leren voelen. Dit gebruik ik ook zeker.

Online is dit natuurlijk anders. Desondanks is het wel mogelijk om online veel te leren. Hoe je weer een stapje verder komt bijvoorbeeld. Juist omdat je echt op jezelf aangewezen bent en het zelf moet doen. Want eerlijk is eerlijk, je moet het altijd zelf doen. Mis jij je instructeur naast je wanneer je zelf rijdt? Dan is het naar mijn idee heel goed om er eens een online cursus naast te doen om te leren hoe je zelfstandig kunt werken aan groei en vooruitgang 🙂

Wanneer het overbrengen van mijn kennis jou helpt ergens bewust van te worden. Dan voel ik me blij.
Als jij inziet dat je weer een stapje verder bent gekomen en dat jij het helemaal zelf hebt gedaan, geeft mij dat enorm veel voldoening.

Mijn ervaring is dat je blij en opgelucht bent op zo’n moment. Het kwartje valt! Het gevoel van ‘yes ik heb het’  voelt bevrijdend en maakt blijVoor mij is het super leuk om dit bij andere mensen te zien gebeuren. 
Bij mij vallen de kwartjes nog regelmatig. Steeds vaker zelfs en ik vind het mooi dat je eigenlijk nooit bent uitgeleerd.

Dit heb ik overigens ook bij dieren. Vergis je niet, ook zij hebben momenten van bewustwording en bezinning en ook voor hen is dit een gevoel van opluchting en ontspanning. Opluchting is letterlijk het loslaten van spanning. En dat vind ik heerlijk om te zien.

Dankzij de ups en downs die ik met mijn paard Jipi heb gehad, heb ik veel geleerd over de verbinding die je met je paard hebt of kan hebben.

Ik heb geleerd dat deze veel verder gaat dan alleen de relatie en de samenwerking die we met ons paard hebben. Ik ben ervan overtuigd dat je paard jou voelt en dat jij en je paard in dezelfde energie zitten. Jij voelt onbewust ook je paard, en als je ervoor open staat kun je leren hem bewust te voelen. Dit klinkt misschien vaag, maar als je je verdiept in energie dan is dit helemaal niet zo vaag. 

Wanneer je beseft dat alles samenhangt, energie is en dat energie alles beïnvloed, dan is het niet zo vreemd dat jij en je paard ook in elkaars energie zitten en elkaar dus beïnvloeden. 

Ik zal een voorbeeld geven. Wanneer mijn paard vroeger ziek was (hij is meer dan 6x hoefbevangen geweest waarvan hij hier een paar keer echt heel ziek was), dan was ik ziek van bezorgdheid. Mijn holistische dierenarts zei me dat ik er teveel ‘in’ zat. Pas veel later besefte ik wat hij hiermee eigenlijk bedoelde. Mijn bezorgdheid drukte zo op Jipi dat het hem niet hielp om beter te worden. 
Toen ik op een moment dat hij echt heel veel pijn had de wanhoop nabij was en voor mezelf besloten had dat het klaar was (ik wilde hem de pijn besparen), viel er een enorme spanning van me af. En Jipi? Hij knapte vanaf dat moment zo snel op, alsof hij opgelucht was dat ik mijn verkrampte bezorgdheid eindelijk losliet. Later heb ik in een mooie meditatie mijn angst om hem kwijt te raken (voor een groot deel) losgelaten. Daarna is hij nooit meer hoefbevangen geweest. Later leerde ik dat wanneer je jouw paard in zijn kracht kunt zien, je hem pas echt steunt om daadwerkelijk weer in zijn kracht te komen. Dit geldt overigens niet alleen voor paarden, ook voor kinderen, partners, ouders etc.

Verder ben ik ervan overtuigd dat iedereen kan groeien en kan leren belemmerende overtuigingen los te laten. Dat ook jij je kan ontwikkelen tot de liefdevolle en emotioneel sterke verzorger die jouw paard verdient. Jouw paard verdient het om door jou gezien te worden en jij verdient het om je eigen weg te volgen en volop te genieten!

Het enige wat je nodig hebt is de bereidheid en de wil om daar te komen.

 

Ik hoop met deze website (dat is mijn doel) een inspiratiebron te zijn voor jou. Dat jij hier naast de leerzame informatie ook steun en vertrouwen haalt om dat met je paard te doen waar jullie samen echt blij van worden. Dat jij durft te vertrouwen op jezelf, op je paard en op jullie verbinding. 
Dat ik jou een stukje op jullie weg mag ondersteunen zoals ik ook op mijn weg met Jipi ondersteuning heb gehad van verschillende mensen.

Het is jouw weg!
Mijn ervaring is dat je van iedereen iets leert om vervolgens je eigen pad te kunnen volgen. Super leuk als ik op jouw pad ben gekomen, ik loop graag een stukje met je mee. Hoe lang, hoe ver en hoe intensief is helemaal aan jou 🙂

Op deze website deel ik de kennis die ik de afgelopen 30 jaar heb opgedaan in mijn leven met onze paarden. Ik vertaal de wijze lessen die ik heb geleerd van mijn paard(en) en van de paarden van mijn leerlingen. En ik deel de kennis uit mijn studies die volgens mij heel waardevol zijn voor het verkrijgen van een super mooie verbinding met je paard.

Het Paard vertelt >> omdat ik zonder te luisteren naar wat mijn paard mij vertelt en heeft verteld al deze kennis niet zou hebben om te kunnen delen. De leerzame blogs schrijf ik om te inspireren, te laten voelen en te laten weten hoe je paard jou liefdevol naar een zelfverzekerde en krachtige versie van jezelf brengt.

Op de website heb ik het steeds over ‘jouw paard’ wat net zo goed pony of verzorgpaard kan zijn. En dan noem ik je paard ‘hij’ puur omdat ik dat prettiger vind schrijven dan steeds hij/zij te moeten schrijven. 

Naast het gratis leren uit de leerzame blogs bied ik online cursussen aan. En je zal zien dat ik soms producten of cursussen aanbeveel. Dit zijn alleen producten, diensten of cursussen waar ik achter sta. Mocht je besluiten een product of cursus aan te schaffen, zou ik het lief vinden wanneer je dit doet via de link op deze website. Ik ontvang dan namelijk een kleine vergoeding omdat ik jou erop heb geattendeerd. Je betaalt nooit meer dan op de oorspronkelijke website!

Zo is het voor mij mogelijk om deze website in de lucht te houden en jou te voorzien van zoveel mogelijk leerzame informatie 🙂

  • 2014 – 2018 

Nederlof Centrum in Amsterdam – Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut (gediplomeerd)

Tijdens dit traject heb ik geleerd over het in balans brengen van het energetisch systeem van mensen (en dieren). Het is mij nog duidelijker geworden hoe de verschillende lagen (fysiek – mentaal – emotioneel – spiritueel) elkaar beïnvloeden. Tijdens het gehele traject was ik gericht op het opzetten van een natuurgeneeskundig praktijk voor mensen en dieren.   

  • 2008 – 2009

Health Balance (Marcel Sanders) – Life Coach opleiding (gediplomeerd)

Tijdens deze opleiding heb ik geleerd mensen te coachen met behulp van het NAC model ontwikkeld door Anthony Robbins. NAC staat voor Neuro Associative Conditioning en maakt het mogelijk om oude patronen te doorbreken en nieuwe patronen te creëren. Zoals bijvoorbeeld gedrag dat onbewust wordt veroorzaakt door angst, irritatie en onmacht.

  • 2000-2003
ISPH (International School for Professional Horsemanship) in Belgie – Holistisch paardrij-instructrice (Gediplomeerd)

Een Holistische opleiding voor ruiter, trainer en instructeur (destijds deeltijd hbo). Een brede opleiding op het gebied van gezondheid en training met reguliere en alternatieve trainingsmethoden en geneeswijzen.

Het vakkenpakket in mijn afstudeerjaar:
Anatomie, Bachbloesemremedie, Centered Riding, Didactiek en Sportpsychologie (Ulrike Thiel), Klassieke Dressuur, Freestyle (Emiel Voest), Gebitsverzorging, Gedragswetenschappen (Machteld van Dierendonk), Hoefkunde, Holistische diergeneeskunde (Erik Laarakker), Homeopathie, Management, TCM, T.T.E.A.M. en TTouch en voedingsleer (Anneke Hallebeek).


Naast en tussen de opleidingen door heb ik niet stilgezeten:

Communiceren met dieren
Verschillende cursussen gevolgd om te leren communiceren met dieren. Tijdens deze cursussen heb ik geleerd hoe warm en liefdevol onze dieren met en voor ons willen ‘werken’. Hoe mooi en belangrijk het is om open te staan voor wat onze dieren ons willen vertellen.


Coaching sessies en therapie sessies 

Ik heb veel verschillende coaching- en therapie sessies doorlopen om te groeien en te leren. Naast het feit dat ik veel gehad heb aan de sessies voor mezelf heb ik ook enorm veel geleerd. Het geleerde neem ik mee in mijn lessen en cursussen.

In training bij Ulrike Thiel 

Na mijn opleiding ben ik gaan trainen bij Ulrike Thiel. Op de ISPH kreeg ik les van haar in het vak didactiek en sportpsychologie. Na de opleiding reed ik om de week met Jipi en Nick naar haar toe voor training. Tijdens een korte stageperiode op haar bedrijf heb ik veel geleerd van haar en haar fijnafgestemde paarden. Het correcte longeerwerk heb ik mij eigen gemaakt en door veel te kijken naar lessen en videomateriaal heb ik mijn ‘oog’ nog eens extra getraind.

Reiki en paarden I, II en IIIa bij Cristl van der Zanden te Helmond (2006 – 2008)
Tijdens deze cursussen heb ik geleerd de universele levensenergie (Ki) bewust te ervaren en ook bewust door te geven aan anderen (mens en dier). Alles en iedereen staat in verbinding met de Universele Levensenergie. Door blokkades (die onstaan door spanningen, angsten, stress, enzovoort) kan de Ki echter niet meer vrij stromen. Een Reikibehandeling geeft lichamelijke en geestelijke ontspanning en ondersteunt het zelfgenezend vermogen door de Ki weer te laten doorstromen. Dit leidt tot een grotere bewustwording.

Basiscursus Lecher-antenne (Rob Tax, Astrid Tax en Erik Laarakker) (2005)
Tijdens deze cursus heb ik geleerd om met behulp van de Lecher-antenne fijnstoffelijke energie te meten. In het lichaam lopen energiebanen die horen bij bepaalde organen. Door te meten hoe sterk deze zijn, kun je een goed beeld krijgen van de gesteldheid van het paard cq de mens. Bij organen horen weer bepaalde emoties, en zo kun je inzicht krijgen op lichamelijk en op emotioneel niveau. Het meten kan ook helpen bij de keuze voor voeding of medicatie.

Cursus hoeven bekappen, smeedcursus, praktijkervaring natuurlijk bekappen (2003 – 2005)
Tijdens deze cursus heb ik geleerd paarden met verschillende beenstanden en hoefproblemen op een reguliere manier correct te bekappen en te beslaan. Niet dat ik dit ben gaan doen, ik vind het wel belangrijk als instructrice te weten welke hoefproblemen er zijn en wat er eventueel aan gedaan kan worden. Ook dit kan van invloed zijn op de training. De praktijkervaring in het natuurlijk bekappen heb ik gedaan omdat ik de verschillen wilde begrijpen tussen het reguliere smidwerk en deze methode. Sinds die tijd is Jipi van zijn ijzers af. En dat terwijl hij op ijzers met zooltjes en siliconen stond. Het bevalt ons tot op heden heel goed.

Soms loopt het leven anders dan je had bedacht. Tijdens mijn studie was ik vastberaden mijn eigen praktijk te beginnen. Ik wilde mensen en dieren gaan behandelen en ik wilde niets liever dan mensen leren wat een mooie verbinding zij met hun dieren hebben of kunnen hebben. Wat dit allemaal voor moois brengt en waardoor dit ook regelmatig zorgt voor lichamelijke en emotionele ongemakken bij jezelf en/of bij je dier(en).

Op het moment dat ik klaar was met mijn studie en mijn deeltijd kantoorbaan had opgezegd kwam onze langgekoesterde kinderwens in vervulling. Ik was zwanger! Alle tijd en energie die ik in het opzetten van mijn eigen praktijk wilde stoppen, ging nu naar het in orde maken van een kinderkamertje en alles wat bij een zwangerschap komt kijken.

Ach ik begin wel als de baby er is dacht ik toen. Ik besefte mij nog niet dat kleine kinderen ook heel veel tijd kosten 😉
Om een lang verhaal kort te maken, ik heb besloten mijn plannen los te laten en te gaan doen wat wel past voor mij. En voor nu is dat het oprichten van deze website. Verder kijk ik nog niet, ik geniet optimaal van ons zoontje en ik vind het onwijs leuk om op deze manier (online) zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen. Op deze manier bereik ik veel meer mensen dan wanneer ik een paar dagen in de week in mijn praktijk zou werken.

Dus ‘go with the flow’ lukt me steeds beter, en het bevalt me heel goed! 

Heb je vragen? Stuur mij een bericht!

Liefs Shirley

GRATIS mini e-book

HET ZELFVERTROUWEN VAN EEN LEIDER 

Vergroot je zelfvertrouwen met hulp van je paard in 10 stappen!

Het Zelfvertrouwen van een Leider

Jouw gegevens zijn veilig >privacyverklaring

Wil jij GRATIS leren en tips ontvangen?

Ik beloof minimaal 1x per maand in je mailbox te verschijnen!

Jouw gegevens zijn veilig >privacyverklaring